Az sstv kép egy sora

Az SSTV az angol Slow Scan Television kifejezés rövidítése, ami magyarul lassú letapogatású televíziót jelent. Ez az üzemmód egy keskenysávú TV rendszer, melyet 1958-ban Copthorne Mcdonald, VE1BFL vezetésével az amatőrök egy kis csoportja fejlesztett ki. A rendszer sávszélességét a képfelbontásnál úgy választották meg, hogy SSB adásra alkalmas amatőr készülékek az SSTV jelek átvitelére alkalmasak legyenek.Mivel a mozgás átvitele nem volt szükséges, így a normál tv képek letapogatási sebességét csökkentve elérhető lett a sávszélesség lecsökkentése. A kb. 3 MHz sávszélességű tv jel kb. 3kHz lett, tehát sokkal kevesebb helyet foglal el mint a jól ismert FSTV rendszer.


8 sec-os sstv kép

Mivel a sor és kép szinkronjeleket is meg kellett változtatni, ez a következően alakult. 50 Hz-es hálózatnál 16,66 Hz a sor- és 0,139 Hz a képfrekvencia, míg 60 Hz-nél 15 Hz a sor- és 0,125 Hz a képfrekvencia. Így a képidő 7,2 sec illetve 8 sec. A jel sávszélessége max. 2,5kHz. A képméret 1:1, a kép letapogatása soronként történik balról jobbra és felülről lefelé. Egy sorban 128 képpont, egy képen 120 sor van. A szinkronjel 1200 Hz, a fekete képpont 1500 Hz, a fehér képpont frekvenciája pedig 2300 Hz. Ezek a 8 sec-os fekete-fehér SSTV kép jellemzői.


SSTV monitor /HA6VK/

Az SSB vevő által hangfrekvenciává alakított videó jelet egy monitorra vezetjük, melynek speciális alkatrésze egy hosszú után világítású katódsugárcső, mely segítségével a képet tároljuk. Ezzel a 8 sec lefutása után még jól látszottak a kép első sorai. A kép tárolásának ideje tehát a képcső után világítási idejétől függ. Így oldották meg a képpontok tárolását a képidőre. A monitor áramköreit kezdetben elektroncsövekkel később félvezetőkkel és integrált áramkörökkel készítették.


SSTV kamera /HA1ZH/

A kép felbontása a rendszernek megfelelő lassú letapogatású kamerával, mintavételes kamerával és flying spot scannerrel történt. De használtak mechanikus képfelbontási megoldást is. A rendszernek megfelelő sor és képfrekvenciás jeleket a videó jelekhez keverve megkapták a szükséges SSTV jelet. Így már a rendelkezésre álló képjelet az SSB adó mikrofon bemenetére vezetve az kisugározható lett.


Digitális SSTV konverter 8-96 sec-ra /HA1ZH/

A tökéletesebb, finomabb képfelbontás érdekében növelték a képidőt és növelték az egy sorban átvitt képpontok számat. Így hamarosan dolgozhattunk 16, 32, 36 sec-os fekete-fehér képekkel. A készülékek analóg rendszerrel felépítettek, amatőr és gyári készítésben. A jobb képminőség, valamint a képek tárolása, tökéletesebb feldolgozása a digitális technikával már megvalósítható lett. Így a következő lépés az un. digitális konverterek megjelenése volt. Itt az analóg SSTV jelet megfelelő áramkörökkel digitális jellé alakítjuk, majd tároljuk. Elvégezzük a szükséges átalakításokat ami a jel további feldolgozásához kell, és a képet a tárból kiolvassuk, analóg jellé alakítva egy FSTV monitor segítségével megjelenítjük.A kamera által adott analóg jelet hasonlóan digitalizáljuk, tároljuk, majd ismét átalakítva az SSB adókészülék mikrofon bemenetére vezetjük.


LM9000C típusú digitális SSTV konverter /HA1ZH/

A színes képtovábbítás először a digitális konverterek megjelenésekor vált lehetővé. Egy színes kép, három memóriába foglal le. Az egyikben a piros R , másikban a zöld G, a harmadikban a kék B kép információkat tároljuk és kezeljük. A kép kiolvasása soronként vagy képenként történhet, így sor- vagy képváltásos rendszerről beszélhetünk. A vételre pl. egy kisméretű tv készülék alkalmas, egy kis átalakítással. Adásra színes kamera vagy fekete-fehér kamera is megfelelő de az utóbbi esetben színszűrőket kell használni. A színes kép idők 3x a fekete-fehér képnél használatosak, pl: 24, 48, 72, 96 sec.


SSTV kép az LM 9000C konverterrel Martin 1 módban

A zavarok okozta képtorzítás, információ elvesztése, színtorzulás, valamint a nagyobb képfelbontás érdekében új SSTV üzemmódokkal kezdtek foglalkozni. Itt már a képoldal aránya 4:3 is lehet. Az egy sorban átvitt képpontokat és egy képen a sorok számát is növelték 256-ra. A rendszer szabadonfutó szinkronozású lett, igy kitűnően viselkedik a szinkronfrekvencián jelentkező zavarokkal és a zajokkal szemben. Néhány új üzemmód amit azóta is sokan használnak pl. Martin, Scottie, ATV.

Hazánkban 1972-en jelent meg leírás az SSTV-ről HA7RH-tól. Ő ismertette akkor még nagyon sok amatőr számára ismeretlen üzemmód jellemzőit. Azóta sok jó technikai megoldással ismerkedhettünk meg a Rádiótechnika folyóiratban. Az egyszerű analóg készülékektől kezdve a bonyolult felépítésű digitális konverterekig.

Köszönet †HA7LF és †HA6VK amatőrtársaknak akik nagyon sokat segítettek abban, hogy ma már egyre több HA amatőr hívójele látható az amatőrsávokban.

Az amatőrsávok elég keskenyek, de ezen belül egy még keskenyebb sáv van kijelölve az SSTV összeköttetések számára. Általánosan használt frekvenciák: 3730 kHz, 7040 kHz, 14230 kHz, 14233 kHz, 21340 kHz és 28680 kHz valamint a 2 méteres sávban 144500 kHz +/- 5 kHz-es sávszélességgel.

Ebben az üzemmódban is rendeznek versenyeket. pl:márciusban a DL GARTG, az USA IVCA SSTV világverseny, májusban OZ, augusztusban a JA JASTA verseny zajlik. Ezek pontos idejéről az interneten keresztül az illető ország SSTV hírei között találunk utalást.

Az SSTV adást és vételt nem csak az említett készülékekkel végezhetjük, hanem ma már nagyon sok számítógépre írt program teszi lehetővé az üzemmód használatát. Nem kell bonyolult készülékeket építeni ahhoz hogy egy-egy állomással képeket váltsunk. A sokféle program közül mindenki a számára legkedvezőbbet tudja kiválasztani.Természetesen bizonyos fokig hardver függőek a programok de a jelenleg használatos számítógépeknél ez nem okoz gondot. Néhány ismert program elérési címével remélem tudok segíteni azoknak az amatőrtársaimnak akik most határozták el magukat, hogy megpróbálkoznak az SSTV üzemmód használatával. Nagy élményben lesz részük akik eddig még nem próbálták ki ezt a népszerü összeköttetési megoldást. Ezért könnyítésként szeretnék utalni az interneten található lehetőségekre.

SSTV programokat lehet letölteni a következő címekről:

A programokkal a használatot megkönnyítő információk is megtalálhatók.

Röviden ennyi fért bele a "dióhéjba" de ha tudok valamibe segíteni, keressetek fel és válaszolok az itt le nem írt gondolatokra.

Köszönöm, hogy elolvastad! ------------ ------------HA1ZH Zoli